De weg van de held

Mensen hebben elkaar altijd verhalen verteld. Een van de thema’s die het meest terugkeren in die verhalen gaat over de reis van de held. Denk aan de zoektocht naar de Heilige Graal of de zwerftocht van Odysseus. Ook in talloze films is de held een klassiek personage die een pad vol obstakels moet aflopen om zijn doel te bereiken.

illustrationElk verhaal is anders en geen reis is hetzelfde. Maar wat ze gemeen hebben is dat ze een proces van persoonlijke groei en ontwikkeling laten zien. Ze vertellen over de fasen van de weg van de individuatie, van je Zelf worden. Ze beschrijven ‘de Weg van de Held’.

Die weg gaat zelden over rozen. Het is soms zowaar een heldentocht. In deze verdiepingscursus gaan we met u op reis, op zoek naar de schatten van uw eigen bestaan. De Tarot is hierbij onze leidraad. U zult ontdekken dat de astrologische, numerologische, psychologische en mythologische symboliek van de Tarot de sleutel wordt die toegang geeft tot uw eigen schatkist. Zoals de zoektocht naar de Graal een prachtige metafoor is voor de ontwikkeling die ieder mens, met vallen en opstaan, doormaakt, zo zal blijken dat het rijk geïllustreerde kaartendek de archetypen verbeeldt die de weg van de held illustreert.

De cursus heeft zijn wortels in het werk van Joseph Campbell en Carl Gustav Jung. Jung noemde dit avontuurlijke pad ‘individuatie’; Campbell liet zien dat de weg van de held en de onderscheiden fasen een archetypisch patroon vormen dat is terug te vinden in veel sprookjes, mythen, sagen, legenden en religies. Enige bekendheid met de Tarot is aanbevolen maar u hoeft zich niet per se verdiept te hebben in de literatuur van Campbell en Jung.

WERKWIJZE

Zaterdag 30 juni
Na ontvangst met thee en koffie en een kennismaking worden twee groepen samengesteld. De eerste groep wordt, onder leiding van Louise Lotz, ingewijd in de astrologische en numerologische symboliek van de Tarot. Elte Rauch verschaft de tweede groep inzicht in de psychologische en mythologische betekenis van de Tarot.
Halverwege de middag worden de groepen gewisseld zodat u allen hebt genoten van een verdieping op vele gebieden. Aan het eind van de middag komen we samen voor een evaluatie en bespreking.

Zondag 1 juli
De volgende dag wordt het zelfde principe in acht gehouden. Maar nu bent u al een stap verder en is het de bedoeling dat u met al de kennis die u heeft opgedaan zelfstandig aan de slag gaat. Dit onder begeleiding van de docenten.

Tijdens de cursus houdt u een logboekje bij waarin u ontwikkelingen, inzichten, gevoelens en kennis kunt noteren. Aan het eind van de cursus heeft u uw eigen persoonlijke weg tot diepgang gecreëerd waar u altijd op terug kunt kijken als praktijk van reflectie. Cursusmateriaal, lunch thee en koffie worden allemaal verzorgd. U dient wel u eigen Tarot dek mee te nemen. We werken met het Rider-Waite dek. Dit is te bestellen op het internet of verkrijgbaar in boekhandels.

Mocht u onverhoopt een van de dagen niet kunnen bijwonen: het is mogelijk voor zaterdag of zondag in te tekenen. Wie intekent voor het beide dagen ontvangt 10 euro korting op het cursusgeld.

Tip! Zondag 3 juni verzorgt Niek van der Mark een inleidende lezing op deze workshop. Aanvang: 11.00 uur.


vg-zomeracademie
Jun30
Docenten: drs Louise Lotz en drs Elte Johanna Rauch
Cursusnummer: 12-850-AD
Datum: za 30 juni 2012 (11.00-16.00 uur)
Cursusgeld: € 65,- (inclusief lunch)

Inschrijven | Print pagina

vg-zomeracademie
Jul1
Docenten: drs Louise Lotz en drs Elte Johanna Rauch
Cursusnummer: 12-900-AD
Datum: zo 1 juli 2012 (13.00-16.00 uur)
Cursusgeld: € 45,-

Inschrijven | Print pagina